Wie zijn we?

Leuk dat je interesse toont in onze toneelkring.

Trouw en Moed is een amateur toneelgezelschap met al heel wat jaren op de teller, je kan altijd onze geschiedenis pagina eens nalezen mocht dit je interesseren. Gedurende al die jaren is er veel veranderd maar uiteindelijk is het doel steeds hetzelfde gebleven, goed toneel op de planken brengen en een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Als amateurgezelschap komt iedereen in de eerste plaats om zich te amuseren. Daarom staat plezier altijd centraal. Ook in onze stukkeuze houden we het graag komisch. Een komedie, een klucht, een blijspel, een komische thriller,…Voor de spelers leuk om te doen en voor het publiek leuk om naar te kijken, zeker in de drukke tijden waar we vandaag de dag in leven.

Maar toneel is veel meer dan acteren alleen. Alles begint bij de keuze van het stuk. Het leescomité haalt de pareltjes er tussenuit. Eens een stuk gevonden is het aan de regisseur om dit te bewerken en klaar te stomen voor de eerste lezing. Regisseurs kunnen bij ons uit eigen kring komen of van buitenaf. Een goede afwisseling moet zeker kunnen want je kan altijd iets bijleren, hoe “ervaren” je als speler ook bent.

Het decor wordt vooraf opgebouwd en geverfd in de loods van de gemeente in de Wildemansweg. Als je doorheen de loods wandelt herken je al snel enkele panelen van een vorige productie. We kiezen deuren, ramen en panelen uit en stellen een nieuw decor samen. Was het maar zo eenvoudig… Elk stuk kent zijn ‘speciallekes’. En hier rekenen we dan weer op onze decorploeg. Zij bouwen draaideuren, een bar die openschuift, een koelkast waarvan de inhoud kan verdwijnen achter de scène, een tunnel naar de bank… Zelfs stromend water of een echt werkende wc kan voorzien worden.

Rekwisieten nog zo een taak in een toneelgezelschap dat niet te onderschatten is. Een jukebox, een kast met een dubbele wand, een bed op een draaischijf,… De auteur schrijft de leukste dingen maar het is aan ons om dit te realiseren. Net zoals kledij. Een stuk uit de jaren 70, een stuk in een ziekenhuis, agenten, loodgieters,… Ook hier heb je mensen voor nodig. Samen gaan we op zoek naar deze attributen en kostuums maar vaak zijn er ook mensen die hierin hun talent kunnen vinden.
Souffleurs, zij zijn aanwezig eens de boeken verdwijnen en blijven de repetities volgen. Zij moeten het volledige stuk kennen, zij kennen elk personage en weten perfect waar ze mogen souffleren en waar ze even pauze geven. Zij zijn de stille aanwezigen waar iedereen blind op vertrouwt. Tijdens de voorstellingen zijn ze onzichtbaar aanwezig om in nood toch een opvangnet te zijn voor de spelers.

Een week voor de première komt alles bij elkaar. We verhuizen het decor van de Wildemansweg naar de parochiezaal. Ook hier rekenen we vrijwilligers die mee een handje komen toesteken. Alles in elkaar vijzen, lampen ophangen, techniek installeren, het decor aankleden, de stoelen in de zaal zetten,… Een leuk taakje waar iedereen aan kan/mag meewerken om zo onze ziel volledig in deze productie te leggen en ons thuis te doen voelen op de scene. Alle puzzelstukken vallen in elkaar. We plaatsen het interieur op de scène, kleden het nog verder aan en we verplaatsen ons gerepeteerde stuk naar het podium. De grimeurs zorgen ervoor dat de personages net die laatste touch krijgen die ze nodig hebben.

De voorstellingen zouden nooit ten goede kunnen komen mochten we niet kunnen rekenen op zoveel helpende handen. Mensen die klaar staan om tijdens de voorstellingen te tappen, aan de bonnetjes te zitten, te helpen aan de techniek, decorwissels,…

Na een intense periode van vele repetities en voorstellingen houden we na enkele weken rust een afkickavond. Hier blikken we samen terug op de voorbije productie met een hapje en een drankje.

Trouw en moed brengt meestal 2 producties per jaar, eentje in december (repetities starten in september) en eentje in april (repetities starten in januari).

Naast al dat toneelspelen is Trouw en Moed een grote groep vrienden. Jaarlijks gaan we op weekend naar de Ardennen of de zee. Tussendoor plannen we nog enkele andere activiteiten. Zo is er elk jaar een uitstapje. We gingen in het verleden reeds samen bowlen, gingen we naar de grotten van Han, planckendael of bokrijk.

Ben je na het lezen van deze pagina ook enthousiast geworden? Dan verwijzen we je graag door naar onze pagina “Kriebelt het?”