2012 Maart – Hart Musical

27, 28 en 29 april 2012
Foresco-loodsen, BWK, Tildonksesteenweg 100, Herent

De Herentse muziek-, toneel- en dansverenigingen brengen tijdens het weekend van 27 tot 29 april 2012 de eerste Herentse musical. Jong en oud talent uit Herent, Winksele en Veltem doet mee met deze grootste theaterproductie ooit in Herent in samenwerking met het gemeenschapscentrum De Wildeman, de Herentse cultuurraad en het gemeentebestuur. Ook achter de scene zullen veel Herentse vrijwilligers in de weer zijn. In totaal zullen enkele honderden medewerkers zorgen voor een spektakel voor én door Herentenaren.

Een verhaal over de Herentse pastoor Van Bladel
Pastoor Van Bladel is één van de grote Herentse helden. Je kent hem zeker van de Van Bladelstraat in het centrum van Herent. Hij heeft ook een praalgraf aan de kerk. Hyppoliet Van Bladel speelde een grote rol bij het redden van mensenlevens bij de Duitse vergeldingsacties in 1914, ten koste van zijn eigen leven. De musical vertelt het verhaal van deze Herentenaren. De musical staat symbool voor het feit dat er nog meer mensen zijn, meerdere pastoors Van Bladel met een hart voor ‘groot-Herent’, voor een geweldloze wereld, voor een niet-harde wereld, voor een creatieve wereld, voor een kunstzinnige wereld, met een hart tout court, die de handen (harten) in elkaar slaan om er één groot hart van te maken.

Herentse hits
De musical is een nieuwe productie die geschreven werd door Jan Reynaerts op muziek van Jeroen D’hoe. Jos Stroobants schreef de liedjesteksten. Jeroen D’hoe is bij het grote publiek bekend van zijn samenwerking met Paul Michiels (‘It’s a gas’ speelt op 27 januari in De Wildeman). Jeroen is ook een componist die in binnen- en buitenland wordt erkend als één van de topcomponisten in Vlaanderen. Voor de musical maakte hij pakkende liedjes op maat van de Herentse zangers, geïnspireerd op Vlaamse folkmuziek. Het hART-lied wordt gegarandeerd een hit, het duet ‘Nacht vanbinnen’ zal menig traan doen wegpinken. De muziek zal live begeleid worden door een 100-koppig orkest samengesteld uit muzikanten van United Brass, KL!NK en de Herentse harmonie. Wim Pauwels (harmonie & KL!NK): “Bij ons 150-jarige bestaan hebben we al een muziekproject gedaan samen met koren en dans. Dat was onze eerste ervaring met een groter project. Dit is toch nog van een grotere schaal”. United Brass is ook niet schuw van grote samenwerkingen. Vorig jaren nog hadden ze succes in heel Vlaanderen met de bewerkingen van de bekende liedjes van Lieven Tavernier.

Herent zingt!
De musical wordt gebracht door Herentenaren. Sommigen van hen staan voor de eerste keer vooraan op het podium; voor de meesten is het een eerste zangervaring. De zanger-acteurs werden geselecteerd op een auditie. Rudy Rans (Toneelkring Trouw en Moed): “Dat was nieuw voor ons, wij hadden acht kandidaten, en die hebben allemaal een rol gekregen. Wel vreemd dat zij ook beoordeeld werden op hun zangtalenten: zingen komt er bij ons gewoonlijk niet aan te pas. Maar de sfeer was goed, iedereen was heel positief.” Dirk Verheyen (Toneelkring De Draaikolk): “Sommigen hadden daar wat schrik van, maar het is goed meegevallen. Wij doen mee met zeven mensen, de rolverdeling zit goed, iedereen heeft er een goed gevoel bij!”. Ook leden van de andere verenigingen hebben een rol gekregen. Voor hen is het dubbel spannend, sommigen van hen hadden zelfs nog nooit geacteerd. Zoals bijvoorbeeld de leerlingen jeugdmuziekatelier De Hommel. Irmgard Fuessl: “Iedereen verdient de kans om te musiceren”. Bovenal zal er met vele harten gezongen worden, letterlijk. Maar liefst 3 Herentse koren doen mee: het Hagenkoor, het strijdkoor Kontrarie en Dauwgard. In totaal zullen meer dan 100 zangers het podium vullen.

Herent danst!
Een musical zonder dans is moeilijk voor te stellen. Gelukkig is er Villa Dansa, dat zich bezighoudt met alles wat met dans te maken heeft. Brigitte Loonbeek : “Dat is wel een beetje wennen. Voor onze choreografen vooral: normaal kiezen die zelf de muziek, en ontwerpen dan op basis daarvan een ballet. Nu is het afwachten… Maar aan de andere kant weet Jeroen D’Hoe, de componist, dat hij ook dansbare muziek moet schrijven, en eigenlijk hebben we er vertrouwen in dat dat best in orde zal komen.”

Herent pakt uit
Om deze grote productie te kunnen opvoeren, trekken we naar de Forescoloodsen aan de Tildonksesteenweg, die gratis beschikbaar worden gesteld door de Beschermde Werkplaatsen. Eén van de pakhuizen voor paletten zal worden omgetoverd tot een theaterzaal voor 500 toeschouwers. Uiteraard is dergelijke productie enkel mogelijk door heel veel helpende handen. Deze vonden we via de verenigingen van de cultuurraad. Uit elk dorp en wijk van Herent doen er wel mensen mee. Tot en met de catering toe: alles zal tot in de puntjes verzorgd worden door enthousiaste Herentenaren uit vele verenigingen, uiteraard als Herent Fair Trade Gemeente. Er wordt zelfs een musicalbier gebrouwen door De Lipsevallei. De Heemkundige kring en de cel Erfgoed richten ter plaatse een tentoonstelling in. Gegarandeerd zal u met alle zintuigen kunnen genieten van deze musical.

Herent toont haar talenten
Zoveel talent op het podium, zoveel helpende handen…: gegarandeerd doen ze dat voor hun eigen plezier met een groot hart voor groot Herent. Uiteraard willen ze dit graag tonen aan zoveel mogelijk mensen. Dat is mogelijk door de grote steun en inzet van de verenigingen, het gemeenschapscentrum De Wildeman, de cultuurraad en de gemeente.

U kan het resultaat bewonderen op de 4 voorstellingen in het weekend van 27 tot 29 april. Wil u meer weten? Surf dan naar http://www.hart-podium.be/musical. De kaartenverkoop start op Valentijn, 14 februari 2012. Van ons krijg je alvast een dikke kus!

Programmaboekje